keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Poltetut varjot


 Kamila Shamsei: Potetut varjot.


Nuori Hiroko Tanaka menettää rakkaansa yhdessä häikäisevässä valonvälähdyksessä. Hänelle jää Nagasakin atomipommin jäljiltä vain linnunmuotoiset arvet selkään. Hiroko lähtee Delhiin etsimään uutta alkua kuolleen kihlattunsa Konradin yläluokkaisen perheen luota. Hän löytää yllättävän sielunkumppanin, perheen Sajjad-nimisen palvelijan. Juuri kun pariskunta on asettumassa aloilleen, Intia alkaa natista liitoksistaan. Hirokon ja hänen uuden perheensä vaiherikas matka halki toisiinsa törmäävien kulttuurien, uskontojen ja ideologioiden on vasta alussa. Kuusi vuosikymmentä ja kolme mannerta kattava Poltetut varjot on vangitseva lukuromaani kahden perheen vaiheista levottomasti liikehtivässä maailmassa, jossa pyrkimys onneen ja rakkauteen johtaa usein arvaamattomiin seurauksiin.




Minä vaelsivat laakson halki - siellä oli sulaneiden kallioiden päällä oudosti vääntyneitä puunrunkoja, jostain syystä se jäi minulle kaikkein eniten mieleen - ja etsin Konradin varjoa. Minä löysin sen.ainakin löysin jotakin, jonka uskoin Konradin varjoksi.yhdessä kivessä. Se oli laiha varjo.

 Kirja kuvaa kauniisti Hirokon tarinaa, johon kytkeytyy Konradin perhe. Kodrad seuraa Hirokoa tavalla, tai toisella koko matkan. Samoin pommin jättämät arvet, josta ei puhuta. Ainoastaan Sajjad on ne nähnyt. Hirokon ja Sajjadin rakkaus on kaunista ja toisensa hyväksymistä ja kunnioitusta. Toisaaltaan Sajjad pelkää, että Hiroko ei hyväksyisi häntä, ellei toimisi , niin kun kuvittee Hirokon toivovan. Se ei kuitenkaan häritsi sitä rakkauden tunnetta, minkä aistii kirjasta.
 Hirokolla on taito nähdä elämän valoisat puolet ja sopeutua erilaisiin kulttuureihin.
Tässäkin kirjassa tulee julki se ihmisten raadollisuus. Et voi olla hyvä ihminen, jos kuulut väärään yhteiskuntaluokkaan, tai uskontooon.
 Toisaaltaan kun porukka lisääntyy, niin tarina muuttuu ehkä liian tavanomaiseksi.

 En kyllä voi moittia kirjaa. Hyvin jaksoin lukea sen kokonaan ilman kyllästymistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti